Klachten

Hier vindt u een overzicht van de meest voorkomende klachten op MDL-gebied.

Bloed bij ontlasting

Bloed bij de ontlasting kan wijzen op verschillende aandoeningen. Meestal gaat het om goedaardige oorzaken zoals bijvoorbeeld aambeien. Toch is het verstandig bij deze klacht een afspraak met uw huisarts te maken. De huisarts kan u onderzoeken en vaststellen wat de oorzaak van het bloed bij de ontlasting is. Soms is het nodig een darm onderzoek (colonoscopie) te verrichten bij deze klacht. Uw huisarts zal samen met u bepalen of dit nodig is.

Buikpijn

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van buikpijn. Dit gaat dan meestal weer snel over. Omdat er zoveel verschillende aandoeningen zijn die buikpijn kunnen veroorzaken is het lastig hier nu specifiek op in te gaan. Over het algemeen is het raadzaam naar de huisarts te gaan als de buikpijn maar voortduurt of als deze zeer hevig is. Ook als u ineens klachten van buikpijn heeft terwijl dit voorheen nooit het geval was, is het verstandig even de huisarts te bezoeken. De huisarts kan dan kijken wat de oorzaak van de buikpijn zou kunnen zijn en eventueel een behandeling starten.

Diarree

Veel mensen hebben wel eens last van een korte periode (1 of 2 dagen) met diarree. Dit kan komen omdat u ‘iets verkeerds’ heeft gegeten of omdat u bijvoorbeeld zenuwachtig bent. Darminfecties (bv. door Salmonella) kunnen veel langer diarree geven, soms tot wel 4 weken.
Wanneer de klachten van diarree langer dan 2 weken bestaan is het verstandig uw huisarts te bezoeken. Het grootste gevaar van diarree is uitdroging door verlies van vocht via de ontlasting. Als u diarree heeft en niet in staat bent te drinken moet u de huisarts eerder waarschuwen. Ook bij hoge koorts en/of bloederige diarree is het verstandig even de huisarts te informeren. De meeste oorzaken van diarree gaan vanzelf weer over.

Maagklachten

Maagklachten zijn een van de meest gehoorde klachten op het spreekuur van de Nederlandse huisartsen. De klachten kunnen variëren van pijn in de (linker)bovenbuik, een branderig gevoel, veel moeten boeren of pijn na de maaltijd. Er zijn vele oorzaken van maagklachten. Soms is er sprake van een ontsteking van het maagslijmvlies door de helicobacter pylori bacterie of door een maagzweer. Ook kan het zijn dat er sprake is van een ‘spastische maag’. Wanneer uw maagklachten binnen 2 weken niet vanzelf verdwijnen of als de klachten steeds erger worden, meldt u zich dan bij uw huisarts. Ook als bovenstaande klachten gepaard gaan met gewichtsverlies is dat een reden om de huisarts te consulteren.

Obstipatie

Verstopping (obstipatie) is een veel voorkomende klacht. Het kan zijn dat hiermee bedoeld wordt dat de ontlasting erg moeizaam is (harde ontlasting, veel persen) of dat de frequentie waarin de ontlasting komt veel lager is dan normaal. Omdat de dikke darm bij deze klacht letterlijk verstopt is met ontlasting kan het zijn dat er buikkrampen, een opgezette buik of zelfs maagklachten ontstaan. Hier vindt u een aantal tips bij obstipatie. Mocht u ondanks deze tips klachten blijven houden, meldt u zich dan bij uw huisarts. Deze kan kan kijken waarom u verstopt bent en wat hier aan te doen is.

Zuurbranden

Zuurbranden of zure oprispingen worden ook wel reflux genoemd. Het zuur uit uw maag kan soms omhoog komen en in uw slokdarm of mond terechtkomen. Dit kan dan een pijnlijk en branderig gevoel in de bovenbuik of achter het borstbeen geven. Vaak zijn de klachten van tijdelijke aard. Hier vindt u tips bij brandend maagzuur. Mocht u ondanks deze tips klachten blijven houden, bezoek dan een keer uw huisarts. De huisarts kan dan kijken wat de mogelijk oorzaak van deze klachten is.